Summa sidvisningar

fredag 19 november 2010

Savant? Ich dont think so...


Jag och maken satt och slötittade på tv efter en full-rulle-dag. Då visades ett program om autister med speciella talanger. En kille kunde memorera 22000 siffror med exakthet och upprepa dem! Allt efter några svåra epilepsianfall trodde man. Något hade hänt i hjärnan och hux flux hade han en sådan gåva eller hur man ska se det....


Många gånger har vi fått frågan om de har några särskilda förmågor våra små-stora. När vi varit på det humöret har vi svarat att "Japp, Malcolm kan snurra burkar som ingen ann". Eller när det pratas om vilken skola vi ska sätta våra barn i, då kan man ibland frestas att säga "Chalmers, hade vi tänkt för Nike".


För det värsta man kan vara är nog autistisk utan någon speciell förmåga. Bara en enkel utvecklingsstörd, stum liten varelse, som vår söta kike. Eller en papegojasnackande liten kille som älskade Mackan.


Risken finns att man skapar en myt om den otroligt, outstanding cleaver autisten som kan säga vilken veckodag det var för 300 år sedan ett visst datum. (Även om både jag maken satt facinerade kvar i tv-soffan också, det erkänner jag).


Våra barn kan inte säga dick, som man säger over there: ) Ja, förutom Malcolms två-treords meningar, oftast ett ekolali. Och det är nog det allra vanligaste, att det med autismspektrumstörningen också följer en utvecklinsstörning.En av habpsykologerna förklarade så bra en gång hur det ligger till. Deras tåg har lämnat perrongen, men anländer till stationerna mycket senare än andra barns. Och när de närmar sig tonåren är det lika med slutstation. Så mycket mer händer inte i kupan på mina fina. De kan mycket väl stanna på en treårings nivå beroende på hastigheten.
Och vi kunde inte vara mer stolta jag och maken. Spinn dina burkar Malcolm! Och tjata på om "Glass" varje dag älskade Nike! Ni är perfekta precis som ni är: )

(Bilden visar en färdighet som Mackan har, han kan posta saker må ni tro. En morgon blev frestelsen för stor och ut åkte hela -91:an kortleken. Ja, han postar inifrån och ut han)